Wie het Nederlands Studentenkampioenschap (NSK) Theatersport wint, mag het toernooi het volgende jaar organiseren. Dat leest u goed: omdat je goed kunt improviseren, krijg je de schone taak om iets tot in de puntjes voor te bereiden. Dat is nogal een verantwoordelijkheid. Gelukkig komen bij het organiseren van een groot toernooi als het NSK Theatersport improvisatievaardigheden goed van pas.
Naast het NSK en het Eurovisie Songfestival zijn er amper wedstrijden waar de winnaar het volgende jaar wordt gevraagd haar talent om te buigen naar strakke organisatieskills. De overstap van improviseren naar organiseren lijkt op het eerste oog ook nog eens extra lastig. Een winnende songfestivalact kan het stokje direct doorgeven aan de nationale omroep, maar een NSK-winnaar wordt geacht om het toernooi zélf te organiseren.
Toch valt het in de praktijk mee. Een NSK organiseren is zeker geen kleine klus, maar in de impro-kunsten van de winnaars blijken enorm veel nuttige vaardigheden te schuilen. Waar de Ieren na de tweevoudige winst van Johnny Logan in de jaren ’80 (om maar eens een voorbeeld te noemen) geen bal aan het zoetgevooisde stemgeluid van hun zanger hadden bij het opbouwen van de show, lenen de wetten van de theatersport zich opvallend goed voor het organiseren van een groot evenement.
Daag jezelf (en elkaar) uit
Leg de lat hoog, doe een stapje extra, en kijk wat er gebeurt. Natuurlijk: je kunt faliekant op je muil gaan, maar dat is alleen maar leerzaam. Probeer bijvoorbeeld eens om met een beperkt budget zowel een goede speellocatie, een spetterende feestlocatie en een heerlijke slaaplocatie te vinden. De voorstellen van de NSK-organisatie doen soms weinig onder voor een teamcaptain die pak ‘m beet een muzikale jabberfuga introduceert. Enorm spannend om te zien hoe dat uitpakt, des te gaver om te zien dat ze het voor elkaar krijgen.
Laat de ander stralen
Hoe goed het aloude motto ‘laat de ander stralen’ zich laat vertalen naar een NSK-organisatie was deze zomer te zien in een Utrechtse woonkamer, waar maanden vóór de kick-off van het toernooi de tafels en banken al bezaaid lagen met knutselspullen. Zo doe je dat: je schat in waar je medespelers goed in zijn, je geeft ze de vrijheid en voor je het weet ligt er een decoratieplan waar je mond van openvalt. (En mogen vijftien mensen met lijm en scharen in de weer om die ingevingen te ondersteunen.) Spelers en bezoekers van het NSK – thema: Ethisch Eighties – mogen zich dit jaar verheugen op een weelde aan fluorkleuren en listige dilemma’s.
Zeg ja
Op een impro-toneel staat bot blokkeren gelijk aan een reprimande van de rechters, maar ook bij het organiseren van een groot toernooi zie je al snel dat een snoeiharde ‘nee’ een slecht idee is. En waarom zou je ook? Vertrouw op je medespelers en kijk maar waar hun aanbod toe leidt. Zeg ja, en ineens vind je een fonkelnieuw NSK-lied in je mailbox. Of hebben twee van je teamleden een strak scenario voor de toernooiopening bedacht.
Speel met wat er ligt
Last but not least: bij het organiseren van een NSK hoef je niet op nul te beginnen. Het format is bekend, het basisprogramma laat zich raden, en het allerbelangrijkst: er zijn tientallen spelers, vrijwilligers en fans die staan te trappelen om deel uit te maken van een van de mooiste toernooien van het jaar. Met die kennis in het achterhoofd is het organiseren van het NSK niet alleen een forse, maar vooral ook een heel dankbare klus.
PS Dit jaar is er de mogelijkheid om via crowdfunding ook ‘officieel’ Vriend van het NSK te worden, en te helpen het verschil te maken tussen droog brood en een tosti kaas in ruil voor een mooie tegenprestatie.
—
Luuk Schokker, speler van Alter Ego en lid van het PR-team van de NSK-organisatie 2018